В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ситуацията във Венецуела – пълна с неизвестни в трагични измерения

Анета де ла Мар-Икономова, преподавател в университета в Богота, В развитие, 19.07.2017

Гражданската война във Венецуела върви с пълна сила, но не с оръжие и по военен път. Резултатът от референдума, организиран от опозицията, бе очакван, а в протестите срещу президента Мадуро се включват дори и привърженици на покойния президент Чавес, недоволни до катастрофата, до която новият държавен глава доведе богатата в миналото страна.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Велко Каменов преподавателят в Университета Екстернадо де Колумбия, намиращ се в колумбийската столица Богота, Анета де ла Мар-Икономова.

По думите на Икономова проекта за нова конституция на Мадуро, който ще се гласува на 30 юли, е заложена пълна централизация на властта в ръцете на контролирани от водещата партия структури и отнемане на прерогативите на парламента.

„Няма никакви лъчи на съживяване на ситуацията във Венецуела, никога през живота си не съм виждала такава трагедия“, посочи още тя.

Акцентът на разговора бе поставен и върху възможността Съединените щати да наложат санкции върху Венецуела, по-конкретно върху експорта на петрол, която бе очертана от скорошно изказване на американския държавен глава Доналд Тръмп.

„Тези санкции ще натежат на ситуацията в този смисъл, че Мадуро ще може да каже, че става въпрос за провокация от страна на Запада. Те няма да проработят, само ще усложнят кризата сред венецуелското общество“, каза още де ла Мар-Икономова, според която е нужно е създаване на мостове и намеса на международната общност като медиатор в тези процеси.

 

Последни новини
Още от В развитие