В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовите аспекти на развода – първо и базисно стъпало в преговорите за Brexit

Дейвид Хемпсън, Technology Transfer, В разивитие, 19.07.2017

Първото и основно нещо, което трябва да се реши в преговорите между Великобритания и ЕС, са разходите по развода. Когато подобни отношения се прекъсват е нормално някой да плати, а европейските преговарящи дадоха ясно да се разбере, че това е задължителна първа стъпка за задвижване на преговорния процес.

Това коментира в студиото наВ развитие“ с водещ Велко Каменов Дейвид Хемпсън от Technology Transfer.

„Именно с този въпрос започва самия процес. Това не значи, че други въпроси границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и правата на европейските граждани във Великобритания и тези на британците в ЕС не са важни, но за да започне мачът, трябва да има решение по финансовите въпроси“, добави Хемпсън.

Не съм сигурен, че Лондон има дори и план А по преговорите с Брюксел. Повечето от европейските правила са написани от европейци, не от британци. Има такова огромно количество информация, която трябва да бъде събрана и анализирана, че не съм сигурен дали Великобритания ще може да се справи в поставения срок до края на преговорите, без дори да взимаме предвид евентуалните препятствия по пътя“, посочи гостът в студиото.

Великобритания не е банкрутирала, тя е много силна индустриална икономика. Страната не може да фалира, да, трябва да намери нови пазари, но това е нещо, което е правено и преди“, категоричен е Хемпсън.

Какви са вътрешнополитическите динамики на Албиона и какви са техните отражения върху процеса на Brexit?

Последни новини
Още от В развитие