В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кога борсовата търговия ще стане по-привлекателна за българина

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, във В развитие, 18.07.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

В момента имаме една много трудна за прогнозиране среда на световните пазари. Оптимизъм, който се натрупа в пазарите след избирането на президента Тръм в САЩ и след като отпаднаха политическите рискове около изборите в Холандия и Франция, тази позитивна енергия искаше да види и позитивни действия от страна на държавите в посока стимулиране на икономиката и растеж. Това липсва, но както виждаме пазарите в САЩ продължават да правят нови рекорди и си задаваме въпроса дали това покачване не се дължи единствено на политиката на Централните Банки. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

В Европа ЕЦБ продължава с максималните стимули, а Фед започва постепенно да ги оттегля, но с много бавни темпове, каза събеседникът. "Стигна се и до тази промяна - започва много бавно повишаване на лихвата, но същевременно да се намали балансът на централната банката. Именно тези фактори създават впечатлението, че пазарът не е стъпил на достатъчно добра, солидна основа - икономически растеж и растеж на печалбите. Говорим за много скъпи оценки на акциите, особено в САЩ. Има позитивни очаквания за растеж, но американската икономика не е в такова добро състояние, каквото беше". 

"При златото в момента има много фин баланс между това, че в момента еврото расте (което подкрепя златото) и фактът, че фондовите пазари растат (което пак може да доведе до разпродажба на злато). Но този баланс скоро може да се разруши".

БФБ е най-бързо развиващият се пазар именно заради икономическите причини, добави Цачев. "Ще видим в следващите една-две години ускоряване на инфлацията, ускоряване на доходите, защото започва да се усеща липсата на работна ръка. Започва да се раздвижва и строителството. Бизнесът показва своята предприемчивост. Тук говорим за търсене и предлагане на акции - не само за икономическите ефекти. Ще има повече търсене на акции, повече търсене на инвестиции във финансови продукти. Не в скокообразен образ като в 2008 година, но ще се случи и то тогава, когато покупателната способност на парите започне да пада. Тогава се търсят рискови инвестиции. Но още е рано да говорим за инфлация от 8%-9%". 

Защо се очаква Европа да бъде двигателят на икономически растеж? Каква е причината да не се очаква в четвъртък ЕЦБ да оттегли стимулите и да промени политиката? Какви са шансовете за ново покачване на еврото? Ще се разсее ли песимизма около долара? Какви са шансовете американските пазари да задължат доброто си представяне? Очакват ли ни технически разпродажби и в какви рамки могат да бъдат те? Как се променя обликът на златото, относно инвестиционните решения за покупка на злато?

Последни новини
Още от В развитие