В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вариантите за Бузлуджа – възстановяване от държавата или предоставяне на БСП

Арх. Георги Стоилов, архитект на паметника на Бузлуджа, В развитие, 17.07.2017

Монументът на Бузлуджа не трябва да става музей, той е паметник. В годините е разрушаван умишлено, като виновниците за това трябва да влязат в затвора.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова архитектът, проектирал монумента на връх Бузлуджа, т.нар. Дом-паметник на БКП – арх. Георги Стоилов. Гостът в студиото също така е дългогодишен член на ЦК на БКП, бил е кмет на София в периода 1967-1971, както и министър на архитектурата и благустройството от 1971 до 1973. Дългогодишен председател е на Съюза на архитектите в България.

Според арх. Стоилов възстановяването би струвало около 4-5 милиона. „Навремето струваше 14 милиона, но това е със всичко – с основи, с конструкции“, каза той, допълвайки, че основно парите биха отишли за реставриране на вътрешността на паметника.

Паметникът е държавен, следователно държавата трябва да даде пари и да го възстанови. Но като тя не иска, то трябва да се даде на партията. която го иска. Той е построен за БКП, т.е. за БСП“, каза още арх. Стоилов.

Това е паметник на социалистическите идеи. Няма друг подобен в света паметник“, посочи гостът в студиото.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие