В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Суперцикълът на поскъпване на щатския долар върви към своя край

Петер Брециншек, финансист, В развитие, 10.07.2017

Петер Брециншек, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петер Брециншек, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Суперцикълът на поскъпване на щатския долар, който беше повлиян основно от инфлационните различия и лихвения диференциал, вероятно е приключил. Очакваме постепенното укрепване на еврото. Това коментира финансистът Петер Брециншек в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му в краткосрочен план щатският долар ще демонстрира сила спрямо еврото до месец декември тази година, като не е изключено да се укрепи до 1,07.  

Пътят на развитие на българската икономика през втората половина на 2017 е обещаващ, това важи и за 2018. С намаляването на политическия риск се наблюдава и подобрение при брутните инвестиции в активи, коментира той. 

Брециншек прогнозира балансиран растеж за икономиката на България и ускоряване на инфлацията. "Силното потребление на домакинствата на фона на високия ръст при заплатите, спадащото ниво на безработица и същественото ускоряване на инфлацията води до по-големи поръчки за стоки за дълготрайна употреба и придобиването на потребителски стоки. Всичко това ще се пренесе и в 2018", смята финансистът.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие