В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще стане ли Полша входна врата за американския газ в Европа

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 07.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че САЩ вече доставиха първите количества втечнен природен газ в Полша, тези количества са все още минимални, като ще отнеме доста време те да догонят останалите доставчици на Стария континент.

Това обобщи във „В развитие“ с водещ Делян Петришки председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на визитата на американския президент Доналд Тръмп във Варшава, където участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“, на която предложи на страните от Централна и Източна Европа да закупуват американски втечнен газ.

Цената на природния газ в САЩ е двойно по-ниска от тази в хъбовете в Европа – около $110 в сравнение с $220 за 1 000 куб.м. , посочи още Кънев.

„Полша може да стане разпределителен център не само за американски газ. Тя не би се отказала и от доставките от страни като Катар и Норвегия. Тук пак има голямо значение цената. Но Полша би могла да бъде едно добро място, където да се доставя газ, още повече, че този пазар не е развит, САЩ не са развили този пазар на доставки в Европа“, добави той.

Какви са перспективите за внос на американски газ освен през Полша, също така през Гърция или пък Турция?

Как ще се отрази американската намеса на европейския енергиен пазар на Русия?

Отговорите на тези и други въпроси вижте във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие