В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Двете базисни причини за големия брой икономически неактивни българи

Владимир Каролев, икономист, В развитие, 06.07.2017

Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

Многото хора в трудоспособна възраст, които остават извън пазара на труда е проблем за Европа като цяло от години. Неслучайно в САЩ ръстът на икономиката е по-висок, доходите са по-високи, безработицата е по-ниска. Това е така, защото пазарът на труда е по-гъвкав и регулациите са по-малко и въобще ги няма.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов икономистът Владимир Каролев. Каролев коментира скоро излезлите данни, които показват, че 1,5 милиона българи в трудоспособна възраст са били икономически неактивни през изминалата 2016.

Защо България също е изключително сериозно засегната от този процес? „Основните причини са две. Едната е ранното пенсиониране на някои професии, най-вече в сферата на сигурността, но и не само. Това е основната причина, че има толкова много хора в трудоспособна възраст, които не работят“, коментира Каролев.

„Другата причина е, че младежите в България наистина не работят – тези, които са под 18 и са на училище, или тези, които не са на училище – основно от малцинствени групи, но не само. Имайте предвид, че в тези държави, в които най-голям процент от населението работи като Швеция, Дания, Холандия и Германия над 40% от учениците работят. Разбира се, не постоянно, но това става на временна база – през уикендите, през празниците“, посочи той.

„По този начин децата получават много важни умения, които ще им бъдат полезни като завършат гимназията, като получават също така и някакъв доход, който им позволява известна независимост“, допълни икономистът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие