В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бюджетът на ЕС има нужда от повече гъвкавост

Ивайло Калфин, В развитие, 05.07.2017

Ивайло Калфин,  съветник на еврокомисаря по бюджета Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджета

Един от подходите към определянето на европейския бюджет е да се даде повече гъвкавост. В момента, за да бъде похарчено 1 евро през Европейския съюз, се взимат 3-4 решения на национално равнище. Не е необходимо да се въвеждат нови европейски данъци, а част от данъците на държавите да отиват директно в европейския бюджет. Това коментира бившият вицепремиер и настоящ съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Ивайло Калфин в ефира на В развитие с водещ Делян Петришки. 

По думите му документът за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС до 2025, както и другите документи за размисъл, целят да предизвикат дискусия за промяна. 

„Бюджетът на ЕС показва кои са приоритетите на Европа, с какво може и не може да се справя при намален ресурс“, заяви Калфин.

Според него предизвикателствата, свързани с еврозоната и нейното стабилизиране, са социални, включват оживление на икономиката, миграция и сигурност – за всички тях е нужно значително финансиране.

„В рамката 2014-2020 за първи път бюджетът намалява, а винаги от създаването на ЕС всеки следващ бюджет се е увеличавал“, каза съветникът на еврокомисаря по бюджета.

Той добави, че това няма да се усети в България например, защото са увеличени инструментите, свързани с гъвкавостта на бюджета.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие