В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите правила за еврофинансиране водят до неконкурентноспособност на месопреработвателите

Кирил Вътев, член на УС на Асоц. на месопреработвателите, В развитие, 05.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти всички компании в месопреработвателния бранш са се усвоили европейски средства както в периода преди присъединяването на страната към ЕС, така и след това. Сега обаче това не е така.

Това заяви в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите.

Това отчасти се дължи на подмярката 4.2 - „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ЕС. „Правилата са изготвени така, че дават предимство на производителите на суровина. В момента земеделските производители имат възможност да се възползват максимално от мярка 4.2 и да изградят свое предприятие за преработка на произвежданата продукция. Това обаче не води до конкурентноспособност“, добави гостът в студиото.

„Там където се изграждат предприятия за месопреработка, това се случва благодарение на кооперирането на земеделски производители, които правят едно сериозно преработвателно или месодобивно предприятие. Сега всеки ще прави това сам, като това води до пълна неконкурентноспособност“, категоричен е Вътев.

Продължението на разговора, съдържащо обстоен коментар по динамиките и проблемите на сектора, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие