В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ръстът на електронните разплащания автоматично води до спад на сивата икономика

Красимира Райчева, мениджър за България на международна компания за картови разплащания, В развитие, 03.07.2017

Красимира Райчева. Снимка: Bloomberg TV България Красимира Райчева. Снимка: Bloomberg TV България

Има корелация между намаляването на сивата икономика и използването на електронни разплащателни услуги. Според проучване увеличаване на електронните разплащания с 10% намалява сивата икономика с 5%.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова мениджърът за България на международна компания за картови разплащания Красимира Райчева.

„Ако погледнем данните за България, в рамките на последните няколко години сивата икономика се е свила с 2%. Разбира се, един от факторите е намаляването на тавана на кешовите разплащания от преди няколко години от 15 хил. на 10 хил. лева“, коментира още тя.

По думите на госта в студиото поетапното намаляване на тавана на кешовите разплащания до 1 000 лева към 2019 ще има позитивен ефект, давайки успешни примери в тази насока от страни като Румъния, Гърция, Франция, Испания и Португалия.

„Таван от рода на 10 хил. или дори 5 хил. за икономика като нашата е доста висок“, категорична е Райчева. Тя също така коментира, че публичният сектор и администрацията са готови за нарастването на електронните разплащания.

Какъв ще бъде ефектът от ограничаването на кеша за малкия бизнес и крайните потребители?

Отговорът на този и други въпроси вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие