В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не Русия, а отношенията Европа-САЩ ще са главният акцент на срещата на Г20

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, В развитие, 03.07.2017

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

Срещата на Г20, която ще се проведе на 7 и 8 юни в Хамбург, ще е може би най-трудната от основаването на организацията насам.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов директорът на българския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.

„От основаването си Г20 се носеше на вълната на общия глобален оптимизъм, че за глобалните правила важат за всички. Това вече далеч не е така. Виждаме, че дори такива основополагащи принципи на световния ред като важността на търговията и общият пазар в голяма степен са поставени под въпрос“, коментира още тя.

„Темата с Русия далеч няма да е най-важната. Разбира се, присъствието на президента Путин на срещата ще бъде отбелязано, а той най-вероятно ще има двустранни срещи. Но много по-голямо значение ще имат отношенията на европейските страни със САЩ. Защото за първи път виждаме едно разединение на Запада, каквото никога не сме виждали – както по отношение на климатичните промени, така и по отношение на сигурността и търговията“, посочи Чернева.

Продължението на разговора, съдържащо обстойна дисекция на изложените проблеми, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие