В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кой е най-уязвим на атаките на вируси като Petya

Димитър Ганчев, Българско интернет общество, В развитие, 29.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вирусът Petya е опасен колкото всеки криптовирус, защото напълно унищожава информацията на вашия компютър дотогава, докогато не си платите откупа. Опасен е и заради това, че се разпространява сравнително лесно. Това става по няколко механизма. Единият е класически – с фишинг атаки, като се разпраща по имейл, другият е като използва дупките в сигурността в операционната система, както ги използваше и WannaCry. Има и други начини на заразяване.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Велко Каменов Димитър Ганчев от Българското интернет общество.

„Интересното при вируса Petya е, че оригиналната зараза тръгва от модифицирана програма за съвсем легално приложение – един украински софтуер. Именно и заради това Украйна е една от най-пострадалите страни“, добави гостът в студиото.

„Трябва да имаме предвид следното – стандартният средностатистически интернет потребител има един рутер, който стои между него и интернет. Този рутер, малко или много, го пази. В големите локални мрежи обаче, влязъл веднъж зад защитната стена, той може да се разпространи във всеки един компютър в системата. Именно затова страдат компании с големи локални мрежи. Те са по-уязвими, защото един невнимателен служител може да зарази хиляда. А един невнимателен краен потребител заразява само себе си“, каза още Ганчев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие