В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Затягането на монетарната политика на Фед може да доведе до нова криза в САЩ

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП, В развитие, 28.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В следствие на цикъла на затяга на монетарната политика от страна на Фед може да се очаква едно забавяне на растежа на американската икономика. Последите данни сочат, че задлъжнялостта на корпоративния сектор в САЩ е достигнала нивата от 2006. Това затягане ще се отрази на американският корпоративен сектор от тази гледна точка, че ще оскъпи техния дълг и ще им е по-трудно да го рефинансират и да продължат експанзията на своите операции.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с Велко Каменов икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

„Ако се продължи с тази политика и това оскъпяване на дълга много вероятно да видим една по-сериозна корекция във финансовите пазар и дори криза в американската икономика“, посочи икономистът.

„Свиването на баланса на Фед дори може да се окаже по-важен фактор от покачването на лихвените проценти в зависимост как централната банка подходи към него. На-вероятно Федералният резерв ще подходи по-плахо и ще се опита вместо да продава дълг, което би довело до много сериозен скок в лихвените проценти, просто да изчака да изтекат всички облигации, ще ги държи до матуритет и в последствие после ще ги „ретайърне“, добави той.

„По този начин Фед ще започне поетапно да сваля размера на своя баланс, което ще свиване на търсенето към много финансови институции, което пък ще принуди същите тези институции да вдигната лихвените проценти“, обясни Вулджев.

Вижте целия анализ:

 

Последни новини
Още от В развитие