В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българските домакинства – финансово неграмотни, респективно финансово уязвими

Джеймс Йоловски, Junior Achievement Bulgaria и Иван Бeшев, MetLife Bulgaria, В развитие, 28.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовата уязвимост измерва до каква степен домакинствата могат да посрещат различни видове финансови шокове. Такива шокове могат да бъдат например намаления на доходите им, увеличение на разходи, както и непредвидените такива.

Така описа понятието „финансова уязвимост“ Джеймс Йоловски от Junior Achievement Bulgaria. Във „В развитие“ с водещ Велко Каменов гост бе и Иван Бeшев от MetLife Bulgaria. Гостите в студиото коментираха основните изводи от проведеното наскоро от двете организации проучване, разглеждащо финансовата уязвимост на българските домакинства.

В България има абсолютен дефицит на подобен род изследвания. Говорим за стрес тестове на банки, но не говорим за стрес тестове на личния бюджет. Това се опитахме да направим и то няма аналог на българския пазар. Причината е очевадна – домакинствата са реален участник във всяка една икономика“, каза на свой ред Иван Бешев.

Подобни проучвания има в САЩ и Западна Европа, добави Йоловски. „На база на проучванията, които са осъществени изградихме един въпросник, в който имахме различни модули – демографски, свързани с финансовата уязвимост, като специално внимание обърнахме на финансовата грамотност“, разказа той.

Колкото по-висока е финансовата грамотност, толкова по-ниска е финансовата уязвимост, посочи Бешев.

В България съществува една заблуда сред домакинствата, че финансовата им грамотност не е чак толкова ниска. 2/3 от анкетираните определят нивото си на финансова грамотност като средно или високо. В същото време се оказва, че те не използват съвсем базови инструменти, за да управляват личните си финанси, нито да ги планират, нито да ги защитят. Например 40% от домакинствата, които определят финансовата си грамотност за средна или висока, не съставят бюджет по никакъв повод. 4 от 5 домакинства пък не използват активно интернет банкиране. Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход“, представи част от изводите на проведеното проучване Йоловски.

Обстоен анализ на проблема, както и повече от резултатите от проведеното проучване вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие