В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европейската директива за кризисно саниране на банките е мъртва

Доц. Емил Хърсев във В развитие, 26.06.2017

Доц. Емил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Емил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нищо изненадващо в хода за спасяване на италианските банки Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca. Това каза финансистът доц. Емил Хърсев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Ходът аз считам за премерен и правилен. Погрешно се разбира идеята за кризисно финансиране. Това не са пари хвърлени на вятъра. Те ще се възстановят".

"Очевидно става дума за придържане към класическата и от десетилетия работеща система за спасяване на банки в затруднено финансово положение. С това се слага ясна черта на идеята за обръщане на посоката и завличане на клиентите на банките, за която бе приета специална европейска директива - удобно забравена".

Директивата за кризисно саниране и затваряне на банки е мъртва. Трябва да има механизъм за отменянето на мъртвите директиви в ЕС, категоричен бе Хърсев.

Грешка е да се преследва административно ограничаване на плащанията в брой, каза събеседникът. "Борбата със сивата икономика не се прави чрез спиране на нормалния икономически процес. Тези мерки по-скоро бутат икономиката в посока сива икономика". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие