В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ограничението за плащания в брой е удар върху бизнеса

Емил Георгиев, адвокат, В развитие, 23.06.2017

Емил Георгиев, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Георгиев, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поетапното понижение на прагa за плащанията в брой е удар върху бизнеса. Това коментира адвокатът Емил Георгиев в ефира на "В развитие" с Велко Каменов. 

С тази мярка бизнесът ще бъде задължен да ползва опция за електронно плащане, което ще създаде трудности най-вече за тези икономически агенти, които досега не са я имали. 

По думите му в сферата на авточастите и други малки търговски обекти ограничаването на плащанията в брой ще нанесе допълнителна тежест. "Тези допълнителни тежести се калкулират в цената на крайния продукт, което неминуемо ще се отрази негативно на потребителите", обясни адвокатът. 

С приемането на тези промени няма да се постигне целта за ограничаване на сивата икономика, смята Георгиев. "Сива икономика има там, където има неприятни и тежки за изпълнение и много на брой регулации, които ненужно спъват бизнеса", подчерта адвокатът.

В ЕС преобладават държавите, в които няма горна граница на плащанията в брой - скандинавски държави, Германия, Австрия, Словения, Литва, Латвия. Ниските горни граници са приети в Португалия и Франция - две държави, които са известни със свръхрегулираните си икономики, отчето още Георгиев.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие