В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новият проектозакон за концесиите – мненията за и против

Александър Трифонов, финансов консултант, Данаил Кирилов, ПП ГЕРБ, В развитие, 23.06.2017

Александър Трифонов, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Трифонов, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бързината да се приеме Законът за концесиите произтича от изискването да се приложи приетата от ЕК и Европарламента директива за концесиите. Имаше срок за прилагане, който изтече през април 2016, като оттогава България е в неизпълнение на задълженията си за прилагане на европейското законодателство. Затова и в момента тече наказателна процедура, която вече е в доста напреднала фаза.

Това заяви в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Гост в студиото бе и финансовият консултант Александър Трифонов.

„Държа да подчертая, че този законопроект е сериозен напредък в развитието на българското право във връзка с концесионирането. Една от най-големите му ползи е това, че извежда напред и гарантира принципите на прозрачността, състезателността и контрола при концесионирането. Това не се харесва на много хора", добави Кирилов.

Как ще се осъществява контрола за изпълнението на новия закон

„В закона се предвиждат три нива на контрол – имаме контролна функция на Агенция Държавен и вътрешнофинансов контрол, имаме такава на съответния орган, сключил договора за концесията, има и общометодически контрол от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол“,  каза още депутатът депутатът.

Другата гледна точка

„Новият закон вкарва доста силна корупция. Къде се крие тя – в проектозакона при приемането на процедурите се допуска само един участник, не се цитира изцяло състезателната процедура, която е записана в Закона за обществените поръчки съгласно директивата на ЕС, която ние сме транспонирали навреме. При съставяне на процедурата трябва да има поне трима участника, за да бъде тя валидна. Каква състезателност имаме при един участник – никаква“, каза от своя страна Александър Трифонов.

„В новия закон също така е записано, че при служебни нарушения и ощетяване не държавата отговорността е до 50 хил. лева административна глоба, докато в Закона за публично-частното партньорство имаше добавка „ако не се носи наказателна отговорност“. Тази наказателна отговорност не присъства в новия закон“, коментира още гостът в студиото.

Вижте повече:

[video]

 

Последни новини
Още от В развитие