В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Плащанията за кохезионна политика от ЕС ще бъдат увеличени с над 25%

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, В развитие, 21.06.2017

Андрей Новаков, депутат от ЕНП/ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Новаков, депутат от ЕНП/ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корекцията на бюджетната рамка на ЕС за периода 2014-2020 изпраща позитивни сигнали, касаещи България, а именно - значително увеличение на плащанията за кохезионна политика - с над 25%. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в ефира на "В развитие" с Велко Каменов. 

По думите му ЕС никога не е имала по-голям бюджет. За 2018 се очаква поетите ангажименти да достигнат над 161 млрд. евро, което със сигурност е възможност, от която България трябва да се възползва, посочи той, допълвайки, че планираните плащания към България възлизат на над 3 млрд. евро. "Всичко това разчитам като възможност за България в рамките на кратко време да реализира ключови проекти, които след това ще окажат дългосрочен ефект върху развитието на икономиката", отбеляза депутатът. 

С Brexit се очаква да се отвори дупка в бюджета на ЕС от около 20 млрд. евро годишно, коментира още той. По думите му Великобритания трябва да плати сметката за излизането си от ЕС. "Поне до 2020 плащането на тази сметка ще покрие първоначалния шок и ще даде пространство за маневри, така че да бъде намерено най-доброто решение за устойчив бюджет на ЕС в дългосрочен план", коментира той.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие