В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Могат ли бежанците да попълнят празнините на пазара на труда в Европа

Ясен Георгиев във В развитие, 21.06.2017

 Ясен Георгиев, изп. директор на Институт за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Георгиев, изп. директор на Институт за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за бежанците, въпреки че не е толкова изострена в момента, колкото беше преди, продължава да бъде в развитие, защото страните, които генерират проблемите, все още страдат от нестабилност. Това каза Ясен Георгиев, изп. директор на Институт за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Разходите за интегриране само за две години на бежанците, които в момента са Германия, възлизат на 20 млрд. евро. Това, съотнесено към германските публични разходи, не е толкова голяма сума, колкото звучи на пръв поглед".

И за България е важен въпросът за интеграцията, въпреки че той е по-широко коментиран от страни, подложени на по-голям натиск - Германия, Швеция, посочи Георгиев. "Страните от т.нар. Стара Европа съвсем естествено са най-желана дестинация за бежанците".

"В България този въпрос се поставя по-скоро в краткосрочни измерения. За да има интеграция трябва да има желание и от двете страни, а повечето мигранти нямат дългосрочна визия за оставане в България".

Нужна ни е "гъвкава политика, която привлича квалифицирани и млади хора с дългосрочна визия да се развиват в България", каза събеседникът. "Те трябва да споделят и нашите ценности".

"Монетата винаги има две страни - немалко са примерите за граждани на трети страни, които са стартирали бизнес в България, след като не са успели да се интегрират по друг начин на трудовия пазар. Така те са създали работни места и за българи", каза още гостът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие