В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бурята от скандали, която отвя шефа на Uber

Бойчо Попов във В развитие, 21.06.2017

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оставката на гл. изп. директор на Uber Technologies Травис Каланик беше изненадваща на фона на събитията от миналата седмица, когато самият Каланик обяви в писмо до своите служители, че има нужда от почивка и излиза в безсрочен отпуск, но може би не е изненадваща на фона на всички скандали, с които се сблъсква компанията през последната вече повече от половин година. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

През март беше най-големият от тези скандали, когато бивша служителка на компанията, в свой постинг обвини мениджмънта на компанията в прикриване на сексуално посегателство, каза Попов. "Малко по-късно групата бе обвинена в кражба на технологии".

"Още през зимата имаше обвинения за използване на устройство в автомобили на Uber, което би им позволило да заобикалят проверки от страна на властите. Това също бе сериозно обвинение. На всичко отгоре Bloomberg показа видео, в което Каланик се отнася доста неуважително към шофьор на собствената си компания, докато ползва услугите му. Всичко това се натрупа и резултира в доста сериозна критика към методите на компанията". 

Поредицата от негативни събития предизвика вътрешна проверка. Две адвокатски кантори направиха проверка на оплакванията, обясни главният редактор на Investor.bg. Резултатът бе "писмо от на пет големи акционера, които настояват за незабавното отстраняване на Каланик от ръководния пост".

Кои са инвеститорите, поискали оставката на Каланик? За какво още настояват инвеститорите? Ще запази ли част от властта си Каланик? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие