В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проектът BEPS ще позволи повече видимост върху международните компании

Проф. Филип Бейкър във В развитие, 21.06.2017

Проф. Филип Бейкър, експерт по данъчно право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Филип Бейкър, експерт по данъчно право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Механизмите на проекта BEPS ще предоставят повече видимост върху международните компании. Това коментира проф. Филип Бейкър, QC от Оксфордския университет и член на Международната фискална асоциация, ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му мултинационалните компании трябва да предоставят отчети страна по страна, които показват икономическата активност на съответната компания. Тази практика има за цел да подпомогне данъчните власти, които могат да я използват като инструмент за оценка на риска, за да оценят дали една мултинационална компания продава продукти в дадена държава, но плаща по-малко данъци. 

"Великобритания промени някои закони, с които да бъде постигната промяна в поведението и практиките на международните компании. Резултатът е промяна на структурата и плащане на данъци на базата на тяхната ревизирана структура", даде пример проф. Бейкър. Инструментът е ефикасен метод за противодействие на международните компании и справяне с този проблем, посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие