В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българският и британският бизнес искат бърз и безболезнен Brexit

Джон Мънъри във В развитие, 20.06.2017

Джон Мънъри, президент Българо-британска бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джон Мънъри, президент Българо-британска бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната в България се движи в правилната посока, но е много бавна. Това каза Джон Мънъри, президент Българо-британска бизнес асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Много по-сериозни инвестиции са нужни в образованието. Сериозни причини са нужни, които да накарат българите да останат в България. През последните 10-15 години България е загубила 10% от населението си и това са онези 10%, които България най-малко може да си позволи да загуби. Но като цяло движението е в правилната посока - един бавен, но стабилен напредък". 

"Позицията на ЕС в преговорите за Brexit е ясна - те винаги са искали структурирани преговори, каза гостът. "Настояват за изчистване на ключови въпроси преди да се започнат преговорите по търговските взаимоотношения. Сред тези ключови въпроси са правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в ЕС, както и разходите по излизането". 

Преди изборите Тереза Мей искаше ясен мандат от избирателите за нейния курс на преговори по Brexit. Искаше линията й за Brexit да бъде следвана. Започна кампанията си преди шест седмици с план от 20 точки, които бяха редуцирани до една или две, каза Мънъри. "Това, което става в момента, е че двете основни партии се опитват да се разберат. Парламентът ще излезе с обща позиция и това ще доведе по-мек подход".

Това, от което се нуждае бизнесът, е сигурност, каза още събеседникът. "Никой не прави бизнес планове при голяма доза риск. Бърза и безболезнена развръзка за Brexit иска бизнесът. Няма съмнение, че българо-британската камара лобира и иска мек Brexit".

Кои са позитивите на предсрочните избори във Великобритания? Има ли притеснения около някои Brexit усложнения? Кои са най-важните точки и къде не трябва да се правят компромиси в т. нар. мек Brexit? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие