В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва се опита да привлече Западните Балкани

Меглена Кунева, бивш еврокомисар, В развитие, 20.06.2017

Меглена Кунева, бивш еврокомисар. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Кунева, бивш еврокомисар. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕС преглътна загубата на Великобритания и е готов да преговоря за намирането на общо решение. Това коментира бившият еврокомисар Меглена Кунева в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите ѝ преговорите за излизане на Великобритания от ЕС не се водят във вакуум, а в конкретна политическа среда. "Франция се появи отново на европейската и световната сцена. Германия вече не е неохотния хегемон, тя има партньор. Моторът на Европа е отново включен и това в голяма степен променя динамиката", отбеляза тя. 

"От друга страна, Великобритания загуби един голям партньор в лицето на САЩ след решението на Доналд Тръмп да изтегли страната от Парижкото споразумение. В този контекст при Великобритания нещата не се развиват по начин, по който очакваха Тереза Мей и хората, подкрепящи Brexit", подчерта още Кунева. 

Съществува обаче едно важно условие, а именно - европейските страни трябва да останат единни, посочи бившият еврокомисар. 

Гостът коментира и приоритетите на Естония, България, Австрия, които ще председателстват Съвета на ЕС. "Всяка страна, която е външна граница на ЕС, се опитва да привлече съседите. България трябва да се опита да привлече Западните Балкани, посочи тя. "Това няма да се случи в рамките на следващите шест месеца, но ние трябва да го запишем в заключенията на Съвета и да предвидим повече работни групи", коментира Кунева.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие