В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо се налага актуализация на прогнозите за ръста на българската икономика

Кристофор Павлов, гл. икономист на УниКредит Булбанк, във В развитие, 16.06.2017

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уникредит Булбанк намалява прогнозите си за ръста на БВП за тази година, но подобрявате своите очаквания за представянето на българската икономика догодина в сравнeние с доклада от преди три месеца. 

"В най-голяма степен това се дължи на променената ни визия за начина, по който курсът към по-силно подкрепяща фискална политика ще се материализира във времето". Това каза главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Всичко това е свързано с изборите. Това, че в началото на годината страната се управляваше от служебно правителство доведе до известно забавяне на проектите, които се финансират с европейски средства".

"Първите четири месеца на годината инвестиционните разходи на правителството са на нивата от миналата година, а тогава имаше чувствителен спад спрямо 2015. Така че заложеното в бюджета ускоряване на инвестиционните разходи на правителството до сега не се материализира. По тази причина ще бъде нужно повече време, за да може това увеличение на разходитe на правителството да достигне до реалната икономика".

Какви са двата канала, по които ще дойде увеличението на разходите тази година? Кои са трите фактора, които ще подкрепят потреблението в българската икономика? Има ли основания да се смята, че възстановяването от кризата се случва по-бавно в сравнение с останалите страни от ЦИЕ? По-устойчиво ли е това възстановяване на България? С какво са свързани основните притеснения, които ограничават потенциала на икономиката? Как благоприятната външна среда стимулира българския експорт?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие