В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите правила за определяне на SOFIX са позитивната новина на седмицата

Мариян Йорданов във В развитие, 16.06.2017

Мариян Йорданов, пазарeн анализатор, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариян Йорданов, пазарeн анализатор, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът продължава постепенно да се повишава, като повишението през тази седмица бе 1,37%. Най-голям ръст в рамките на един месец отбелязват Еврохолд с 25% и Софарма - с 10%. А Доверие-Обединен Холдинг отбеляза спад от 16%. Това каза пазарният анализатор Мариян Йорданов, Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Продължават да излизат резултатите за диведентите. Сега е жътвата при инвестиционната дейност. Донякъде дивидентите са обявени преди месец, но сега вече това става официално. Освен това на събранията мениджмънтът се изпуска да казва неща, което ти помагат да анализираш компанията по-добре". 

Като позитивна новина за българската борса Йорданов определи новите правила за Sofix.

Броят на дивидентните компании на българската борса непрекъснато нараства. Миналата година бяха 45, а сега са около 50, каза анализаторът. По думите му дали тази тенденция ще се запази зависи от "голямата картина", при която имаме ниски лихви по депозитите и високи цени на имотите. 

"За сега няма много облаци на пазара, въпросът е какъв е потенциалът за растеж".

По въпроса как ще се развива SOFIX от тук нататък Йорданов каза, че това е въпрос на субективна оценка, но той ще бъде свързан с политиките на централните банки.  

Кои са компаниите, които според анализа на Investor.bg ще напуснат индекса и кои ще бъдат добавени? Защо новите правила са позитивна новина за борсата? Каква е ползата от големите борсови сделки за българския пазар? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие