В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономическата конвергенция на България и Румъния

Д-р Андрей Радулеску, старши икономист Banca Transilvania, В развитие, 16.06.2017

Д-р Андрей Радулеску, старши икономист Banca Transilvania. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Андрей Радулеску, старши икономист Banca Transilvania. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането в еврозоната на България и Румъния трябва да бъде придружено от структурни реформи, за да могат двете страни да спечелят, а не да загубят от влизането си в еврозоната, както стана с Гърция. Това каза д-р Андрей Радулеску, старши икономист Banca Transilvania, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Гостът каза, че в Румъния темата за присъединяването на страната към еврозоната се дискутира широко, но още няма изготвен план за действие. Що се отнася до България той каза, че страната ни е подготвена много добре за влизане в единния европейски валутен съюз, защото благодарение на валутния борд, тя е свикнала монетарната ни политика да не е свободна, а обвързана. 

"Еврозоната е много силен клуб и много трудно би могла да се разпадне, а интеграцията чрез обща валута е много по-силна от всяка друга".

"В момента икономиката на САЩ е във втория период на кризисния цикъл. Така че сега е добър момент за маневри, за да се завърши този цикъл", така коментира Радулеску по повод поредното решение на Фед за покачване на лихвата. 

"Има известна несигурност, относно политиката, която ще повлияе на решенията, като вземем предвид, че председателят на Фед най-вероятно няма да се кандидатира за следващ мандат", каза още събеседникът. Той добави, че "политиката е почти еднаква по света, но въпреки политическите намеси централните банки обикновено имат много установен статут и сериозно доверие, което изградиха през последното десетилетие" е е малко вероятно да има отклонение от зададения вече курс.

Кои са уроците, които България и Румъния научиха от своето 10-годишно членство в Европейския съюз? От какво бе компенсирано позитивното влияние на ЕС върху икономическите процеси? Защо реформите в региона трябва да бъдат засилени? Как ще повлияе на икономиката на региона отварянето и интеграцията на Западните Балкани? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие