В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

1000 лв. праг за кешови плащания може да се отрази негативно на потреблението

Дора Христова във В развитие, 15.06.2017

 Дора Христова, депутат от ПГ на ПП Воля. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дора Христова, депутат от ПГ на ПП Воля. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

1000 лева праг на кешовите плащания за нас е прекалено нисък. Това каза Дора Христова, депутат от ПГ на ПП "Воля", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Депутатите от Политическа партия "Воля" няма да подкрепят предложенията за ограничаване на кешовите плащания, предлагани от кабинета, защото това няма да доведе до свиване на сивата икономика, а ще се отрази зле на обикновените потребители, както и на малкия и среден бизнес".

Основните предложения за изменение на Закона за данъчно-осигурителния процесуален кодекс са свързани с въвеждане на две европейски директиви в българското законодателство. Те бяха публикувани в сайта на Министерството на финансите, каза събеседничката. По думите й промените в Кодекса, свързани с намаляването на прага за кешови плащания, както и частта, свързана със солидарната отговорност в компаниите, са били включени в последния момент и не е предоставена достатъчно възможност, за да могат всички засегнати от промените страни да се възползват от правото си да се запознаят с тях и да изкажат позиция.

За хората с ниски заплати ще се увеличат драстично банковите такси, подчерта Христова."Хората ще бъдат натоварени с много големи такси, а в много малки села и градове няма открити банкови клонове".

"Ако се въведе 1000 лв. праг на кешовите плащания, това ще затрудни хората и дори може да се отрази на потреблението". 

Кога се очаква да влезе в зала за гласуване предложението за промените? Какви са плюсовете на промените и каква ще бъде тяхната тежест? Има ли вероятност промените да са резултат от лобиране на банките? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие