В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ползите от прилагането на системите за финансово управление и контрол

Борислав Борисов, преподавател в Стопанска академия Д.А.Ценов - Свищов, В развитие, 14.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В световен мащаб идеята за системи за финансово управление и контрол има 30-годишна история. Идеята е контролът да бъде предварителен, а не последващ. Идеята е той да бъде процесен, всички процеси, протичащи в една организация да бъдат стандартизирани и да се следи изпълнението на задачите.

Това каза в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова преподавателят в катедра "Стратегическо планиране" Стопанска академия „Д.А.Ценов“ - Свищов проф. Борислав Борисов. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на на организираната от висшето училище тържествена церемония по награждаване на победителите в Национален конкурс „Най-добра администрация“ по прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) в общините, която ще се проведе утре (15 юни) в столицата.

„У нас през 2002 бяха извършени промени в законодателството в областта, а от 2006 имаме съвсем ново законодателство, регламентиращо системите за финансово управление и контрол“, добави проф. Борисов.

„Ползите от прилагането на тези системи е, че те създават разумна увереност – целите на организацията се постигат законосъобразно и целесъобразно, че средствата се изразходват ефикасно. Ползите са и че организациите не натрупват неразплатени средства в края на годината“, изтъкна гостът в студиото.

„Според закона тези системи трябва да се разпростират върху всички процеси. Те не са само за финансово управление и контрол. Да, в сърцевината си те са предназначени за контролиране на бюджетните разходи, но в тях се включва и управление на човешките ресурси, управление на обществените поръчки, управление на собствеността, активите, информацията“, посочи още той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие