В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Компромисите, които България не бива да прави при преговорите за еврозоната

Петър Чобанов, бивш финансов министър, В развитие, 14.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението за влизане в ERM 2 е политическо. То изисква съгласието както на ЕК, така и това на Европейската централна банка. Когато вече сме във валутно-курсовия механизъм и сме изпълнили критериите от Маастрихт, тя няма да има думата и трябва да бъдем приети в еврозоната, но все още не е така. Трябва да сме достатъчно убедителни, а в този процес, който е политически, от нас ще се изискват политически ангажименти.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки бившият финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски и настоящ депутат от Движението за права и свободи Петър Чобанов.

„Тези ангажименти ще са свързани с икономическата политика, която водим. Също така трябва да обърнем внимание, че трябва да има равно третиране – да видим дали като Балтийските страни са били приемани в този механизъм изисквало ли се е нещо от тях, какво от него е изпълнено. Тоест внимателно да проведем тези преговори и да си поставим естествени ограничители, които не трябва да преминаваме“, допълни гостът в студиото.

„Всяко нещо в живота си има цена, въпроса е готови ли сме да платим такава цена, ако бъде поискана от нас“, посочи той.

„Хубавата цена, която може да бъде поискана от нас, въпреки че трябва да държим сметка за равното третиране, е да направим реформи, които да са ни полезни както в процеса на конвергенция, така и в процеса на по-добра ефективност на управлението на публичните финанси и развитието на публичните услуги. На такава цена трябва да сме съгласни“, коментира Чобанов.

„Но има две червени линии, които не трябва да пресичаме и по които не трябва да правим отстъпки. Първата засяга повишаването на данъците. Това е въпрос, който отдавна се разисква, бивали сме обвинявани, че едва ли не правим данъчен дъмпинг. Втората линия, която не бива да минаваме, е Валутният борд и сегашното ниво на фиксирания валутен курс. Трябва да сме категорични, че влизайки в ERM 2 и в последствие в еврозоната, това ще стане при същото ниво от 1,95583 лева за евро“, каза още бившият първи финансист.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие