В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кариерното ориентиране като начин за разрешаване на проблемите на пазара на труда

Елица Костова, Веселин Зафиров, Mария Харизанова, фондация Edu Compass, В развитие, 14.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с липсата на кадри произлиза от много фактори. Ще се спра на проблема с кариерното развитие. На младежите не им се помага да се ориентират, да преценят силните и слабите си страни, когато не им се помага достатъчно да се ориентират към каква област да се насочат след края на гимназиалния курс и началото на висшето им образование. Получава се следното – младежът завършва гимназия, влиза в университет, където летвата е свалена, а младежите учат в области, където реализацията е трудна, от които бизнеса и икономиката нямат нужда.

Това каза в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова зам.-директорът на фондация Edu-Compass Веселин Зафиров. В предаването по темата за нуждата от своевременно кариерно ориентиране на младежите гостуваха и директорът на фондацията Елица Костова и другият неин зам.-директор Мария Харизанова.

„Ако кариерното ориентиране е по-сериозно застъпено и на младежите се обърне внимание още в зародиш, още в училището, смятам, че този проблем, дори да не се реши в пълнота, то поне голяма част от него ще изчезне“, добави Зафиров.

„Имаме желание да си сътрудничим с образователното министерство и тепърва предстои да разберем дали те имат същото желание, защото това е един много дълъг процес. Ние в Edu Compass вярваме, че всички трябва да си подадем ръка и да намерим общото между нас, пресечната ни точка – развитието на потенциала на младите хора“, заяви на свой ред Елица Костова.

Каква е трудовата култура на съвременните младежи

Вече всички се раждаме със желанието на бъдем индивидуални. Вече никой не желае да бъде много успешно малко колелце в една огромна машина. Тук естествено възниква първата спънка по пътя към успешната кариера. Много млади хора приемат тази си кариера просто като начин за изкарване на достатъчно пари, с които да се финансира свободното време, в което те да се чувстват осъществени. Това води до стремеж да се минимизират усилията и да се максимизират материалните ползи“, добави Мария Харизанова.

Обстойна дискусия по темата, както и информация за инициативите на фондация Edu-Compass в областта на кариерното развитие на младежите, вижте тук:
 


 

Последни новини
Още от В развитие