В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се пренаредиха картите в ръцете на ЕС и Великобритания

Андрей Ковачев във В развитие, 12.06.2017

 Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Топката е в полето на Великобритания, що се отнася до преговорите за Brexit. Това ще зависи от правителството на Великобритания и от това как Тереза Мей ще работи с новия парламент. Това каза Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Резултатът от предсрочните избори е точно обратния на това, което Мей желаеше при обявяването им. Този ход бе абсолютно ненужен и Тереза Мей повтори същата грешка, която Камерън направи с референдума за Brexit".

Британският министър-председател мислеше, че ще бъде по-силна след изборите, но очакванията й не се оправдаха. Това ще повлияе и на преговорния процес с ЕС, каза Ковачев. "Ние в Европейския парламент сме подготвени, преговорният екип на Мишел Барние е подготвен, очаква Великобритания да даде знак".

"Надявам се срокът да бъде спазен, защото има срок за завършване на преговорите - март 2019. До тогава трябва да е решено какво се случва с развода между Великобритания и ЕС по всички теми, както и какво ще плаща в общия европейски бюджет. Норвегия за достъпа до финансовия и стоков пазар на ЕС плаща без да участва във формирането на политиките".

Досега Великобритания беше един от големите донори на ЕС, но си осигуряваше достъп до пазар от 10 млн. граждани и това се връщаше обратно в икономиката на страната. Това важи и за всички други държави в ЕС, обясни гостът. 

"Нека направим Brexit е една успешна история, казва Тереза Мей. Но няма как това да бъде така, защото ако е успешна за Великобритания, то тя ще бъде такава и за всички държави-членки. Това няма как да бъде успешна история, нито за Великобритания, нито за Европейския съюз". "Ситуацията не е печеливша и за Европейския съюз".

Обратим ли е процесът Brexit? Кои са позитивните страни на излизането на Великобритания от ЕС и как ще се отрази на общата европейска сигурност? "Лоша" ли е сама по себе си идеята за "Европа на две скорости"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие