В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Потенциалът за ръст на БФБ все още е значителен

Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 09.06.2017

Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият борсово-търгуван фонд върху SOFIX е ключов катализатор за силното представяне на капиталовия пазар, но за това спомагат също подобряващите се резултати на публичните компании и общото подобряване на макросредата в България, съчетано с ниската ликвидност и прекомерното поевтиняване на акциите от 2008 насам. Това коментира ръководителят Финансови пазари в ЕЛАНА Трейдинг Димитър Георгиев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му потенциалът за ръст и догонване на предкризисните нива на БФБ все още е значителен. "Българският пазар продължава да бъде на 40% от върховете си от 2007, докато световните пазари са с 40% над тези върхове", коментира финансовият анализатор. 

Георгиев коментира и последните събития на българския капиталов пазар. През тази седмица SOFIX достигна най-голям седмичен обем от началото на тази година, коментира той. Една от основните причини е одобреното от Комисията за финансов надзор (КФН) решение за отпадането на лимита за концентрация, който не позволяваше на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да инвестира повече от 40% от активите си в позиции с тегло над 5%, обясни Георгиев. 

Средната дивидентна доходност от SOFIX достига близо 3%, коментира още финансовият анализатор. Като друга позитивна новина той открои все по-голямото желание на компаниите да бъдат част от основния борсов индекс на БФБ. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие