В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Чуждите инвеститори ще имат по-лесен достъп до пазара на български ДЦК

Калоян Масларски, ръководител Финансови пазари и инвестиционни услуги, Societe generale Експресбанк, В развитие, 09.06.2017

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Листването на български ДЦК на регулиран пазар на БФБ е правилна стъпка, но по-големият успех са инфраструктурните промени на ниво депозитар на дълга, които ще дадат възможност за по-лесен достъп и на чуждестранните инвеститори до този пазар. Това коментира ръководителят в отдел "Финансови пазари и инвестиционни услуги" Калоян Масларски в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите му и в момента специфични особености при сетълмента на вътрешния дълг възпират чуждите инвеститори да бъдат активни участници на вътрешния пазар на ДЦК. "С тези стъпки ще се отвори врата и в тази посока, което ще увеличи броя на участниците, а оттам ликвидността на инструментите и пазарната активност като цяло", коментира той. 

Мотивите за листването на регулиран пазар на българските ДЦК са регулаторни, отбеляза още финансистът. "Колелото се задвижи от регулаторни промени на ниво Европейски парламент в края на 2014, които засягат основно ликвидното покритие на европейските институции", обясни той. 

По отношение на интереса на индивидуалните инвеститори Масларски коментира, че очаква първоначален интерес и тласък от тяхна страна, но прогнозира, че активната търговия на вътрешен държавен дълг ще си остане съсредоточена в институционалните инвеститори. 

Пазарът на български дълг е организиран като първичен и вторичен, като основни участници на тези два сегмента са преимуществено институционални инвеститори, допълни още финансистът. 

Вижте повече във видеото: 

 

Последни новини
Още от В развитие