В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Brexit не е разковничето на британските избори

Десислава Христова от Citizen Participation Forum във В развитие, 09.06.2017

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit не е разковничето на британските избори, макар че британският премиер Тереза Мей инициира тези избори, за да може да получи по-широка подкрепа в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Това коментира експертът Анализи, политики и кампании в Citizen Participation Forum Десислава Христова в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите ѝ предварителните данни показват, че макар британците да подкрепят Тереза Мей като лидер за провеждане на процеса по Brexit, те одобряват много повече политиката на лейбъристите по отношение на тяхната национална здравна система. Шотландската национална партия губи 20 места, а другият голям губещ е Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP), отбеляза още тя. На тези избори има много по-сериозна регистрация на млади хора - между 18 и 24 годишна възраст, последователи на Лейбъристката партия. "Тези три причини са решаващи за това, че консерваторите не успяха да съберат нужното мнозинство", отбеляза Христова. 

Парламентарните избори във Великобритания преминаха при много по-голям интерес в сравнение с предходните избори, подчерта експертът, допълвайки, че избирателната активност е най-висока от 1997 насам. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие