В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трите големи дипломатически шлема, които България трябва да спечели

Георги Киряков във В развитие, 08.06.2017

Георги Киряков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Киряков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската държава и българският министър председател ще се окажат изключително важен фактор за Европа на Балканите, както бе и през 1999 година. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Тогава заради войната в Югославия, а сега заради конфликтите в Сърбия, Македония, проблемите в Турция, проблемите в Гърция. Тогава България бе определяна като фактор на стабилност и сега също, особено в контекста на развалените отношения между САЩ и Европа и на фона на вече течащия Brexit.

"Каква е играта пред Бойко Борисов. Той има да спечели няколко големи дипломатически шлема - първият е балканския голям шлем, вторият е европейският голям шлем и може би третият, който е по-несигурен е международния, където той ще разиграва сериозни външнополитически карти, защото наистина трябва да се възползваме от сегашната ситуация, когато България е наистина важен фактор за Европа по някакъв начин".

Балканският голям шлем се свързва с изявлението на Борисов, че ще бъде посредник за развалените отношения между Германия и Турция, каза гостът. "Тук той може би ще се окаже в по-скоро губеща, вместо в печеливша позиция, защото отношенията между Германия и Турция са изключително сложни".

"По-лесно ще бъде по време на председателството да лобира за присъединяването на Западните Балкани. За изолирането на Сърбия и Македония от руското влияние и за по-бързото им приемане в ЕС, а защо не и в НАТО. Нашите приоритети трябва да бъдат насочени повече към Западните Балкани, а не толкова към Турция". 

Какви са европейските победи, които трябва да отбележи България? Как и защо трябва България да наложи своят политически облик в световен мащаб в контекста на новото управление на Белия дом и на възходящото не само икономически, но и политически възход на Китай? Защо важна част от международния политически шлем са отношенията на България с Русия? Остава ли Великобритания незаобиколим фактор в международната политика?

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие