В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Съдебната система – базисна предпоставка за добър бизнес климат

Проф. Георги Димитров, Висш адвокатски съвет, В развитие, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съдебната система е мерител за това, в каква степен в една държава се зачитат правата и свободите на хората и, разбира се, интересите на бизнеса. Когато този бизнес инвестира, очаква средствата и инвестициите му да бъдат адекватно защитени.

Това каза във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова членът на Висшия адвокатски съвет проф. Георги Димитров. Гостуването на Димитров в предаването бе по повод на проведената днес (8 юни) от конференция на тема „Съдебната реформа – гласът на бизнеса“, чиято цел бе да бъде представена позицията на бизнеса по въпроса каква форма на съдебната система е необходима, за да бъде стабилна и предвидима инвестиционната и бизнес средата в България.

„Неслучайно съдебната система се намира във фокуса на всички анализи на инвестиционния климат в една държава. Но оценката на съдебната система е сложна, не се формира само по един критерий. Оценява се нейната прозрачност, нейната бързина и ефективност, липсата на корупция, предвидимост“, допълни гостът в студиото.

„Когато бизнесът се развива, той очаква при наличието на определени спорове съдебната система да свърши работата си прозрачно, така че да доведе до решаване на изникналите проблеми“, посочи още той.

Постоянното буксуване на съдебната реформа в България определено влияе негативно, категоричен е Димитров. „Когато един инвеститор трябва да прецени дали да вложи определени средства в българския пазар, да инвестира в една фабрика, в производство, първият въпрос, който си задава е дали неговите инвестиции. А откъде идва тази защита – от съдебната система“, акцентира той.

„Тоест инвестиционните решения са пряко обусловени от това как съдебната система на дадена държава е оценена. А тази оценка идва не отвътре, а отвън“, каза гостът в студиото.

Продължението на разговора вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие