В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политиките на ЕЦБ от гледната точка на публичните банки

Филип Милс, президент на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ), В развитие, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕЦБ има широко поле на дейност. Изкупуват се активи от различен тип и също така се поддържат лихвените нива. Като цяло за банките, в това число и за членовете на Европейската асоциация на публичните банки, тази политика е резултат на намаляването на маржовете на банките при финансираните от тях операции. Въпреки това за някои от членовете на асоциацията тези ниски лихвени нива са доста положителни, защото благодарение на тях те могат да понижат цената на финансирането, което предоставят, в частност по отношение на публичния сектор който подкрепят.

Това каза в интервю за редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова Филип Милс, президент на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ). Изказването на Милс идва на фона на проведеното в България Общо събрание на ЕАПБ, в рамките на което се срещнаха едни от най-влиятелните банки в Европа, работещи в сферата на публично-частните инвестиции. Материалът бе излъчен в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Смятам, че планът „Юнкер“ ще бъде успешен. Това е политически императив за всички членове на ЕС, следователно ще бъде изпълнен успешно. Освен това Марио Драги в своята официална реч подчерта, че в Европа има нужда, а липсват, публични инвестиции. ЕАПБ има вече 14 институции, които допринасят за изпълнението на този план“, допълни Милс.

Европейската икономика все повече и повече става конкурентноспособна. През първото тримесечие на тази година ръстът на европейската икономика бе по-висок от ръстът на тази на САЩ. Според последните проучвания тази тенденция ще продължи. Последните цифри за ръста на БВП на европейско ниво е 1,5 – 2%, при запазване на благоприятните финансови условия и стабилността като цяло“, каза още той.

Хората започнаха да разбират спецификите на бизнес модела на публичните банки. Пример е последното предложение на ЕК от ноември 2016. Взимат се под внимание спецификите на тези институции и бе предложен диференциран подход. Предложението все още не е финализирано и трябва да бъде дискутирано и прецизирано по отношение на някои конкретни елементи. Ще има дискусии в европейския парламент и в Съвета на министрите. И България ще играе важна роля, защото България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в началото на следващата 2018. По време на вашето председателство ще бъде финализиран този ключов процес. Разчитаме на вас“, заяви президентът на ЕАПБ.

Вижте цялото интервю:

 

Последни новини
Още от В развитие