В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Индонезия развива творческа икономика

Н. Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия, във В развитие, 08.02.2017

Н. Пр. Сри Астари Расджид. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Сри Астари Расджид. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Творческата икономика е неразделна част от образованието на Индонезия. Творческото предприемачество също се преподава в учебния курс още от 2009 в рамките на усилията на правителството да подкрепи развитието на творческата икономика, базирана на креативност и уменията. Това каза Н. Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"От 2015 насам Индонезия отбелязва значим ръст на БВП, като ръстът достигна 4,79%. Бедността е спаднала до 10,7% от 18,2% през 2002". 

За разлика от други сектори, които зависят от експлоатацията на природните ресурси, творческата икономика зависи от човешките ресурси и включва произведения на изкуството, книги, технология, информация, които идват от творческите идеи на хората, подчерта Расджид. Посланичката заяви, че има 16 индустрии, които са гръбнакът на тази творческа икономика. Сред тях са визуални изкуства, занаяти, вътрешен дизайн, мода, архитектура, филми, фотография, видео и анимация, компютърни приложения, реклама, сценични изкуства, издателска дейност. "Ние вече сме свидетели на напредъка в тези области".

"Нашата страна е един огромен архипелаг. Имаме около 7 000 острова, а разстоянието, което обхваща е като от Лондон до Техеран. Имаме 225 млн. жители и се говорят 70 различни езика. Разнообразието от племена, езици и религии в нашата страна е капитал, подчинен на духа на единството. Именно това ще направи в бъдеще творческа нашата икономика". 

Правителството в Индонезия изразходва 20% от бюджета за образование. През 2017 образователният бюджет достигна 30 млн. долара. Така че всички са отдадени на образованието на нашата нация и подобряването на този огромен запас от човешки ресурси. Индонезийската учебна система е една от най-големите в света с 50 млн. ученици и 4 млн. учители и много училища. 

Каква е връзката между Uber и мотопедните таксита в Индонезия? Как образователната система трябва да се приспособи към новите условия, за да вдъхновява, а не да отекчава учениците?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие