В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не е готова за еврозоната

Проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН, 07.06.2017

Проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плюсовете от членството на България в Европейския съюз са в достъпа на българите до европейско образование и на европейски стоки за българските потребители. Съществуват, обаче и редица минуси. Това каза проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Цяла България сега е "Кореком". "Основният принцип на присъединяването към общия европейски вътрешен пазар е премахването на всички граници за стоки и капитали. Това е добре, ако всички страни са сравнително еднакво конкурентоспособни, но не и за така изостанала страна, като България".

Предприсъединителният период далеч не бе достатъчен, за да се подобри достатъчно конкурентоспособността на България и са нужни поне още 15-20 години, каза събеседникът. Той подчерта, че нивото на произвежданите от България стоки се е запазило само по отношение на три продукта - електроенергия, пшеница и царевица, а по всички останали е отбелязан спад, който в голямата си част е значителен. 

Друга загуба, която се оценява на над 10 млрд. лв., е претърпяла България от преждевременното закриване на ядрените блокове в Козлодуй, каза още гостът.

"България не е готова още за еврозоната, защото сред многото условия е и уеднаквяването на бюджетната и данъчна политика, а това е изключително трудно за прилагане". 

"Членството в еврозоната трябва да бъде цел на всяка страна, включително и на България, но още не сме готови за това", заяви проф. Ангелов. Той обаче подчерта, че има психологическа полза от това България да заяви желанието си за членство в паричния съюз. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие