В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Връзките между България и Малта са много здрави

Н. Пр. г-н Лино Бианко, посланик на Малта в България и Румъния, В развитие, 06.06.2017

Н. Пр. г-н Лино Бианко, посланик на Малта в България и Румъния. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. г-н Лино Бианко, посланик на Малта в България и Румъния. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние сме различни, но единни. Това каза посланикът на Малта Негово Превъзходителство г-н Лино Бианко по случай отбелязването на 46-тата годишнина от основаването на малтийско-българските дипломатически отношения в интервю на Яна Строй за предаването "В развитие" с Вероника Денизова. 

„Имахме редица приоритети, които систематизирахме в 6 категории. Духът на тези приоритети беше на ефикасна европейска солидарност. Нашето председателство скоро приключва, но още преди да го поемем, ние имахме ясно поставени цели, които искахме да постигнем“, заяви посланикът.

По думите му българите, които работят в Малта са третата най-голяма общност от страните-членки на ЕС.

„Връзките ни са много здрави. Общността на българите в Малта се интегрира при зачитане на разликите и културата, защото това обогатява нашето културно наследство и ние сме щастливи от този факт“, коментира Негово Превъзходителство.

Той обясни още, че когато става въпрос за инвестиции, търговия и т.н, климатът е налице и той е изграден върху доверието.

„През последните две години работихме с българската общност в Малта, за да определим това, което би им помогнало да се обединят. Преди две години имаше българско неделно училище, подкрепено от правителството на България за българските деца в Малта. През уикенда те учеха български език, литература и култура.“, допълни Лино Бианко.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие