В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужни са превантивни мерки, за да не се стига до несъбираеми плащания

Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Република България, В развитие, 06.06.2017

 Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се взимат превантивни мерки и да не се стига до несъбираеми плащания. Гражданите нямат кредитна култура и търсят помощ едва, когато се стигне до съд и принудително изпълнение. Това каза Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Република България, в интервю на бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова за предаването "В развитие". Ковачева участва в
конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора". 

"По отношение на частните арбитражи омбудсманът вече направи доста и това е една от големите победи на институцията, защото потребителските спорове бяха изцяло изключени от арбитражните съдилища".

На въпроса защо българинът задлъжнява Ковачева отговори, че на първо място трябва да се постави въпросът с бедността, на второ идва липсата на кредитна култура на българина, а на трето лошите практики и фактът, че се използват "дупки в законодателството".

"Трябва да се отстраняват проблемите, а не да се тича след тях".

Как да се противодейства на проблема много малки задължения да се погасяват с недвижими имоти? Какви са очакванията от законодателния орган на България? Има ли нужда от местни омбудсмани? 

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие