В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Катар и прекрояването на зоните на влияние в Близкия изток

Владимир Чуков във В развитие, 06.06.2017

Дубай. ОАЕ. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg Дубай. ОАЕ. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg

Конфликтът около Катар не се случва за пръв път, няма да бъде и за последен. Нивото на напрежение става все по-високо, но до война и до сваляне на емира от власт няма да се стигне. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Самите Съединени щати, поне с днешна дата, не дават белези, че искат да бъде махнат емира на Катар. Очевидно ще има посредничество и се надявам икономическите аргументи да надделеят и да се постигнат разумни компромиси".

"Ако се погледне географската карта, данните като демографски потенциал, военните възможности на Катар отговорът на въпроса дали Катар е надскочил сянката си, е еднозначен, но управляващите в Доха още не са го осъзнали". 

"Катар е държава, която много силно надскочи своя национален ръст. Иска да бъде регион лидер с презумпцията, че води гъвкава политика. Тя си повярва след арабската пролет и започна да финансира всякакви групировки без да подбира".

Много ясно се очертаха параметрите на икономическите санкции срещу Катар, както и държавата, която ще движи преговорите - Кувейт, каза още събеседникът. Относно стратегията Катар да се опита да превъзмогне кризисния момент със собствени сили гостът каза: "Би било безумно от катарска страна да се даде ход на състезанието между две несъпоставими икономики".

Какви са измеренията на икономическите рестрикции за икономиката на Катар? Какви са рисковете на фона на факта, че само строителните компании от Саудитска Арабия, работещи в Катар, са 288? Как реагират азиатските компании на новините от тази част на света? Как реагираха пазарите и какво се случва с катарския риал? Гъвкава ли е политиката на Катар или безпринципна?   

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие