В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има проблем при усвояването на средствата по плана Юнкер в България

Билян Балев, изп. директор на ББР, във В развитие, 06.06.2017

Билян Балев, Българска банка за развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Билян Балев, Българска банка за развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В някои части на Европа, и особено в нашата част на континента, работата с Фонда за стратегически инвестиции, известен като Плана Юнкер, е трудна. Проектите са малко и ефектите, които се очакват в нашия регион не са постигнати. Това каза Билян Балев, изп. директор на Българска банка за развитие, в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".

"Срещата в София на близо 40 публични банки в Европа и не само банки. Всички публични институции, които работят с държавни средства, в някои от държавите те са във вид на агенции, а в други са пълноправни банки с пълен банков лиценз, в трети са собственост на общини и работят като различен вид структури. Това са основните структури, които провеждат политиките на Европейския съюз. Тук, в София, имаме честта да видим 40 представители на такива институции, в по-голямата си част това са директори на тези институции". Това каза гостът по повод домакинството на Българска банка за развитие на Общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки. Срещата се провежда на 6 и 7 юни в София и в нея вземат участие изпълнителните директори на едни от най-влиятелните банки в Европа, работещи в сферата на публично-частните инвестиции.

Решенията, които очакваме да се вземат на форума, от една страна са формални - избор на управителни органи, отчет за миналата година. От друга страна - дискутиране на актуални проблеми на банките, свързани със съвременните регулации, с отношенията с ЕЦБ. Освен това акцент в София ще бъдат и разговорите между публичните банки и т.нар. фонд за стратегически инвестиции, известен като План Юнкер.

Проблемите за България по отношение на Плана Юнкер се коренят от една страна във високите изисквания, а от друга в лошото качество на проектите, които се предоставят. От трета страна, което не е маловажно, стои необходимостта за поемане на собствения риск от страна на инвеститорите, обясни Балев. "Обикновено не съществуват финансови ресурси под формата на капитал в подобни проекти, което прави трудно финансирането им".

"Банковият сектор е изключително опростен от гледна точка на функционалност в България. Банките не разполагат с инструментариума, с който разполагат дори майките на тези банки, които са с представителство в България. Това помага при състояние на криза, защото липсата на деривативност и други сложни финансови схеми успя да преведе сектора през кризата без особено големи удари върху системата като цяло".

Как се развиват отношенията с Индустриалната и търговска банка на Китай? В какъв размер е привлечения ресурс? Ще има ли увеличаване на този ресурс? Какъв ресурс е привлечен от Европейската инвестиционна банка? Има ли и други азиатски партньори, които са привлечени? Нужен ли е европейски финансов министър? Трябва ли да се присъедини България към еврозоната и какво ще ни донесе това?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие