В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Газпром е стратегически партньор на България

Жеко Станков, зам.-министър на енергетиката, във В развитие, 06.06.2017

Жеко Станков, зам.-министър на енергетиката . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жеко Станков, зам.-министър на енергетиката . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Газоразпределителна мрежа на България ще бъде захранвана от няколко източника - стратегически партньор е Русия, като с Газпром вече имаме подписана пътна карта. В същата посока вървим и с Азербайджан. Имаме сключен договор за 1 млрд. кубични метра, като се работи и за увеличаване в перспектива. Предстои и изграждане на терминал Бургас - Александруполис. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жеко Станков в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".

С Газпром се разписа пътна карта, с която да се стартира работна група между Министерстовото на енергетиката и Газпром. В групата ще се обсъдят възможностите за развитие на газопреносната мрежа в България, каза Станков. "Най-важното е да останем фактор, какъвто сме и в момента на газовия пазар". "Над 80% от инфраструктурата на Балканите е разположена на територията на България". 

"Интерконекторът с Гърция в момента е в процес на избор на изпълнител и в последствие ще започне изграждането му, като интерконекторът с Гърция ще бъде врата за газ, който пристига, естествено през южния газов коридор до България, а защо не и до центъра на Европа". 

Един от най-важните приоритети на правителството е либерализацията на енергийния и газов пазар, но това ще се случи само, когато сме сигурни, че имаме защита на уязвимите потребители, каза още събеседника, който участва в днешната конференция "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора". "КЕВР, съвместно с Министерството на енергетиката и Министерство на социалните грижи, трябва да се движат в правилната посока, определяйки социалните потребители, за да няма сътресения за гражданите, а напротив - да имаме един стабилен, либерализиран пазар, който да се развива с по-добра конкурентност, с прозрачни цени и с по-добри условия за клиентите, което е по-важно за нас".

"Започваме е либерализацията на енергийния пазар, след това минаваме през енергийната борса, която заработи миналата година и вече набира скорост. Тя ще премине в министерството на финансите в близко време, но най-важното, по което се работи е доклада на Световната банка. Предстоят и промени в закона за енергетиката, които да раздвижат и да допринесат за либерализацията на пазара". 

Какъв е приноса на енергийната ефективност в борбата за намаляване на проблемните плащания в ютилити сектора? Има ли опасност България да бъде изолирана от газовата карта на Европа? Какви са конкретните стъпки, които се предприемат за Газов хъб Балкан? Какви са перспективите за местен добив?

Вижте целия коментар в прякото включване от конференцията:

 

Последни новини
Още от В развитие