В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Краудфъндинг в България – мисия възможна

Ивайло Иванов, оперативен директор на iuvo Group, В развитие, 02.06.2017

Към краудфъндинга се обръщат предприемачи с бизнес в начален етап. Това заяви Ивайло Иванов, оперативен директор на iuvo Group, който взе участие във форума Клуб Инвестор: Предприемачество. Участието му бе излъчено в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Споделеното финансиране, известно като краудфъндинг, набира все по-голяма популярност при финансирането на бизнес идеи у нас.

Една от най-популярните форми на този тип финансиране са peer-to-peer платформите. Те работят като директна връзка между кредитодателите и инвеститорите от една страна и кредитополучателите от друга.

През лятото на миналата година в България заработи платформата за инвестиции iuvo.

„Един от най-добрите примери за компания, възползвала се от краудфъндинг, е Oculus Rift – след като им биват отказани традиционни финансови услуги, те публикуват своят кампания в Kickstarter, финансират я за рекордно време и започват да развиват бизнеса си, който в последствие я продават за много добра сума“, обясни Иванов.

По думите му този тип финансиране едва прохожда в България.

„В световен мащаб тенденцията е традиционните финансови услуги да обръщат внимание на тези по-млади модели и дори да ги подпомагат по някакъв начин“, допълни оперативният директор на iuvo Group.

Как работи платформата? Какъв е размерът на финансирането? В кои страни peer-to-peer кредитирането отбелязва ръст?


 

Последни новини
Още от В развитие