В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България може да си върне до 3 млрд. лева, ако ЕК осъди Газпром

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, и Галина Александрова, 3e News, В развитие, 02.06.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Това, което се случи, бе, че „Газпром“ направи някакви предложения, така че да удовлетвори исканията на ЕК. Българското правителство в позицията си каза „добре, приветстваме тези предложения, обаче искаме малко повече. Взели сте ни 100, а искате да ни върнете 40. Обаче ние искаме 46“. Но в тази позиция си личи известно притеснение и плахост – от една страна да не разсърдим „Газпром“, от друга – да не разсърдим ЕК.

Това мнение бе изразено в предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Отношение по темата за предложенията на „Газпром“ и ответната позиция на страната ни взе и Галина Александрова от 3е News.

„По регламента на ЕК ма 2 члена, по които може да се върви (в казуса с „Газпром“ - бел.ред.). В момента ЕК е избрала чл. 9 – страната, която е уличена в непазарно поведение, поема ангажименти за бъдещо добро поведение без признаване на вина и без наказание“, добави Трайков.

„Другият член – чл. 7, който искат Полша, Литва, Естония и който, смятам, е добре да поиска и България, приключва с установяване на вина. Тогава потърпевшата страна ще може да се обърне към съда, който от своя страна не трябва да търси вината, тъй като тя вече е установена от комисията. Компенсацията, която може да получи България тогава, варира около 3 млрд. лева за периода от 2005 насам“, посочи още той.

„Няколко са основните неща, които трябва да бъдат постигнати в преговорите между „Газпром“ и ЕК. Това са справедлив пазар, да има корекция в договорите и компенсация за миналото надплащане за цените на газа. Според мен обаче първото – постигането на промени на пазара в бъдеще, е с приоритет“, каза на свой ред Галина Александрова.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие