В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нов български стартъп за енергийна ефективност

Александър Лазаров, Чавдар Тодоров и проф. Никола Калоянов, В развитие, 31.05.2017

Александър Лазаров,изпълнителен директор на Мапекс, Чавдар Тодоров, партньор в Зелено управление и проф. Никола Калоянов, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Лазаров,изпълнителен директор на Мапекс, Чавдар Тодоров, партньор в Зелено управление и проф. Никола Калоянов, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската геоинформационна компания Мапекс създава стартъп за иновативни технологични решения в областта на енергийната ефективност, наречен „Зелено управление“.

Идеята е с тази компания /“Зелено управление“ - бел.ред./ да увеличим броя на сградите, получили сертификат за енергийна ефективност. Това заяви изпълнителният директор на Мапекс Александър Лазаров в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Един от основните проблеми, с които хората се сблъскват, когато правят оценка на енергийната ефективност, е качеството на самото определяне и издаване на енергийните сертификати. Създадохме компанията с цел повишаване на качеството на определянето на тази ефективност и възможността услугата да бъде достъпна, както и самите сертифицирани оценители да разполагат с подходящия инструмент“, добави още Александров.

„Около 300 са регистрираните фирми за обследване на енергийна ефективност на сгради и издаване на сертификати. Интересът е голям и предстои нова серия от обучения на консултантите за повишаване на квалификацията. България е една от първите страни в ЕС, която въведе пълен комплект нормативни документи по отношение на енергийна ефективност на сгради“, обясни енергийният експерт Никола Калоянов, който участва в проекта по създаването на „Зелено управление“.

„Основната идея, около която сме се обединили в „Зелено управление“, е умелото съчетаване на бизнес начинанията със сериозната научна експертиза. Именно с това съчетание се надяваме да създадем една сериозна иновация, която да се утвърди и да пожъне успех“, заяви от своя страна Чавдар Тодоров, партньор в „Зелено управление“. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие