В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Украйна - ресурсен придатък на ЕС

Доц. д-р Паскал Желев, В развитие, 29.05.2017

Доц. д-р Паскал Желев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Паскал Желев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-оптималното решение за Украйна би било, ако страната може да договори свободна търговия, както с Европейския съюз, така и с Русия. Световната търговска организация допуска такова решение. На пътя му стоят политически пречки. Това каза доц. д-р Паскал Желев от УНСС в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

В Украйна тече преориентация от свободна търговия с Русия към свободна търговия с Европа, каза гостът. "От първи януари 2016 влезе в сила свободния безмитен достът на индустриални стоки за Украйна и ЕС, а в последствие и за селскостопански. Търговията е първата стъпка, която страните предприемат, когато има интеграционен процес. Тази първа стъпка е съпътствана от дълбоки и всеобхватни промени - възприемат се европейски технически стандарти, синхронизира се законодателството в областта на търговията, интелектуалната собственост, обществените поръчки". 

"Голяма част от производството на високотехнологични стоки в Украйна зависи критично от износа към Русия и Европейският съюз трудно ще заеме мястото й. В това отношение преориентацията може да влоши търговската структура на страната".

Как да се избегне процесът, при който Украйна се превръща в ресурсен придатък на ЕС? Какви са грешките, допуснати от България по време на интеграционните процеси с ЕС? Как ще се промени структурата на износа на Украйна в следствие на договорените нови условия за търговия с Европейския съюз? Ще се сблъскат ли наукоинтензивните производства в Украйна с нетарифните бариери на ЕС? Какви ще са последствията ако държавата не подкрепи чрез целенасочени мерки износа? Защо намесата на държавата трябва да бъде съпътствана с борба с корупцията и други мерки?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие