В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

40% функционална неграмотност на 15-годишните ученици в България

Явор Ганчев, Национална мрежа на родителите, В развитие, 29.05.2017

Явор Ганчев, Национална мрежа на родителите, Нана Мелконянц, ученичка и  Антон Лазаров, ученик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Ганчев, Национална мрежа на родителите, Нана Мелконянц, ученичка и Антон Лазаров, ученик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът в образователната система е, че тя предлага напълно еднакво образование на съвсем разнообразните си ученици, това заяви Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Образованието не е съобразено с интересите и талантите на учениците. Както у нас, така и в много други страни, системите на общественото образование са наследени от 19 и 20 век. През 21 век е голяма безотговорност да игнорираме този проблем. Усилията трябва да бъдат насочени към разнообразие, самоуправление, автономия на учещите общности. Всяко училище поотделно трябва да решава какво да се учи. Така образованието ще отговоря на нуждите на учащите и ще е адекватно спрямо света, в който живеем", добави още Ганчев.

Той заяви, че Национална мрежа на родителите, заедно с други НПО е изпратила отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев във връзка с тези проблеми.

„Според мен частното училище дава повече свобода и възможности“, сподели Нана Мелконянц, ученичка в частно училище, която също гостува в предаването.

„Не съм си и помислял да се местя в държавно училище“, каза от своя страна съученикът на Нана – Антон Лазаров.

„Проблемът в образованието не е свързан с финанси, а с управление. Държавното училище би могло да има същите предимства като частното. Решението е свободата на управление на образованието да влезе в публичното образование“, заяви Ганчев.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие