В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Липсват позитивни тенденции по оста Москва-Брюксел

Проф. Николай Топорнин, Московски държавен институт по международни отношения, В развитие, 35.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За съжаление не се вижда позитивен план в руско-европейските отношения. Те според мен се намират на много ниско равнище, в сравнение не са само с последните години, но и с последните 15 и дори 20 г..

Това каза в специално интервю пред Николай Кръстев за предаването „В развитие“ проф. Николай Топорнин от МГИМО (Московски държавен институт по международни отношения, Московский государственный институт международных отношений - бел.ред.).

„И двете страни нямат общи проекти или единни формати на взаимодействие и продължават да си разменят взаимни упреци, което прави позициите им диаметрално противоположни. Основната точка, заради която се влошиха отношенията между Русия и ЕС, е конфликтът в Донбас и присъединяването на Крим към Русия“, посочи той.

„Тези два болни въпроса днес помрачават отношенията между Москва и европейските столици и от това, колко бързо можем да ги урегулираме и да постигнем компромис като цяло зависят руско-европейските отношения. Дори бих казал, че въпросът за Крим минава на втори план. Първият аспект е свързан урегулирането на непризнатите републики – Донецк и Луганск, защото там върви конфликт и загиват хора. Абсолютно неприемливо е в Европа през XXI век да ставаме свидетели на такъв сериозен военен конфликт“, категоричен бе Топорнин.

Фокусът на разговора бе прехвърлен и върху неотдавнашното посещение на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в Москва.

„Оценявам много сдържано резултатите от посещението на Могерини в Москва. Това е първото посещение на Могерини в руската столица, откакто е на поста еврокомисар по външната политика на ЕС. Не бих казал,че след посещението й се случи нещо особено. Няма резултати нито в позитивен, нито в негативен план“, обобщи професорът.

Засегнат бе и въпросът за предстоящото в понеделник (29 май) посещение на Владимир Путин в Париж и срещата му с Еманюел Макрон. „Много позитивно гледаме на това посещение, защото отношенията между Франция и Русия по време на управлението на президента Франсоа Оланд не се развиваха по най-добрия начин. Много е важно, че ще има директни, лични отношения между двамата президенти“, допълни Топорнин, според когото трите основни теми на разговорите – регулирането на ситуацията в Донбас, намирането на компромис по отношение на Сирия и подобряването на двустранните отношения между Москва и Париж ще бъдат „определящи по време на посещението на Путин във Франция“.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие